Järviseudun ammatti-instituutti Jami
Järviseudun ammatti-instituutti Jami

Etusivu » Ajankohtaista


Ajankohtaista

Syksyn kuulumisia


02.12.2014

Järviseudun koulutuskuntayhtymässä on oppilaita jonkin verran ns. ylipaikoilla eli voimme siltä osin olla erittäin tyytyväisiä tilanteeseen. Suosituimpia koulutusohjelmia ovat olleet logistiikka eli yhdistelmä- ajoneuvonkuljettaja koulutus, kokkien koulutus, rakennusala sekä autonasentaja koulutus. Hallinnon, talouden ja luonnontieteiden koulutuksissa aloitettiin uusi, oma ryhmänsä Alavudella, mikä täydensi oppilasmäärää.  Myös luonnonvara-aloilla on Alavudella käynnistetty jo vuoden 2014 alussa oma ryhmänsä. Näyttää siltä, että tällaiselle ”täsmäkoulutuksella” on paikkakuntakohtaisesti kysyntää.

Koko toisen asteen koulutusta Suomessa on viime aikoina puhuttanut oppilaspaikkojen leikkaukset, rahoituksen uudistuminen ja säästöpaineet. Ne näkyvät jokaisen koulutuksen järjestäjän toiminnassa, niin myös Järviseudun koulutuskuntayhtymässä, JAMIssa. JAMIn tulevassa toiminnassa, kuten tähänkin saakka, on sitouduttu ottamaan oppilaaksi jokainen tältä alueella oppilaaksi hakeva henkilö. Näin myös siis jatkossa eli vuoden 2015 yhteishaun ja opiskelijavalinnan yhteydessä opiskelupaikka taataan kaikille tältä alueelta hakeville.

JAMIssa tapahtuu koko ajan toiminnan kehittämistä ja uudistamista. Alumiini-alan koulutus- ja kehittämiskeskuksen rakentaminen on loppusuoralla, samoin sitä tukeva Alu-koulu –hanke. Hankkeiden myöstä oppilaitokseen on saatu huippunykyaikainen oppimisympäristö CNC-työstöön, robottihitsaukseen ja myös automaatio-opiskelun laitteistoa on päivitetty. Hankkeita on muutettu käytännön työksi ja tätä työtä kasvatetaan koko ajan.

Tuleva vuonna, 2015, on saatettava voimaan uudet opetussuunnitelmat. Niissä tullaan, Opetushallituksen antamien perusteiden mukaan korostamaan osaamista eli opintosuorituksien perusteena ovat jatkossa osaamispisteet. Niitä valmistuvalla opiskelijalla tulee olla koossa 180 saadakseen todistuksen. Opinnot tulevat jakautumaan lähes entiseen tapaan ns. ATTO-aineisiin, ammatillisiin opintoihin ja vapaasti valittaviin opintoihin. ATTO-aineisiin kuuluvat mm. matematiikan ja kielten opinnot. Vapaasti valittavat opinnot vähenevät hiukan ja vastaavasti ATTO-aineisiin tulee pieni lisäys. Opinnoissa tulee entisestään korostumaan työssäoppiminen ja työpaikoilla osoitettavat näytöt.

Hyvää loppuvuotta toivottaen

Jouko Kuismin
Rehtori


Takaisin uutisiin
wsd