Järviseudun ammatti-instituutti Jami
Järviseudun ammatti-instituutti Jami

Etusivu » Ajankohtaista


Ajankohtaista

Yhteishaku 2017: Opiskelusuunnan valinta


08.03.2017

Peruskoulun päättävät nuoret pohtivat mennäkö lukioon vai ammatilliseen koulutukseen. Itse olin tuon samanlaisen ongelman edessä viisikymmentä vuotta sitten. Pohdin loppuun asti molempien vaihtoehtojen välillä. Päädyin lopuksi ammatilleen koulutukseen ja en ole katunut.

 

Ammatillinen väylä sopi minulle ja se loi samalla hyvän pohjan sekä myöhemmälle työelämälle kuin opinnoillekin. Koulussa opin ymmärtämään käytännössä asioita, joista on ollut hyötyä työssä. Opintoja on tukeneet hyvät työpaikat, joissa on saanut soveltaa jo oppimaansa ja on saanut oppia uutta. Tämä vuorovaikutus on tärkeää ammatilliselle kehittymiselle.

 

Koulutussuunnan valinnassa painoi se, että halusin kehittää käden taitoja. Oli mielenkiintoista oppia raudan taontaa, eri hitsaustekniikoita, työstöä, koneiden ja ajoneuvojen korjausta. Ne sopivat minulle teini-iässä. Toinen painava syy valinnalle oli halu päästä opiskelemaan tekniikkaa silloisiin teknillisiin oppilaitoksiin, joista on myöhemmin kehittynyt ammattikorkeakouluja. Pääsin opiskelemaan ja koin, että ammatillisesta koulutuksesta oli merkittävää hyötyä jatko-opinnoissa. Teoreettispainoisten opintojen yhdistäminen aiempaan käytännön läheisempään opiskeluun auttoi asioiden oivaltamisessa.

 

Siirtyessäni asepalveluksen jälkeen työelämään huomasin käytännön tietojen olevan merkittävässä roolissa oli työtehtävät mitä hyvänsä. Työt veivät eri puolelle Suomea ja myös ulkomaille. Sain myös jatkaa opintoja yliopistossa, nyt kauppatietä opiskellen. Suoritin ylemmän korkeakoulututkinnon tuotantotalous pääaineena. Yliopisto-opinnoissa oli mielenkiintoista havaita, että monet kurssit sisälsivät paljon sellaista, jotka olin oppinut jo ammatillisessa koulutuksessa. Nykyään puhutaan JOT-, JIT- tuotannosta ja monista muista toimintaa ohjaavista järjestelmistä. Ammatillinen koulutus antoi ja antaa edelleen pohjaa ymmärtää niiden merkitystä ja hyötyjä niin teollisuus- kuin muullekin tuotannolle.

 

Ammatillinen väylä on mahdollisuus edetä mille uralle hyvänsä. Se oli minun valinta ja nyt, eläkeläisenä totean: Tekisin saman valinnan uudelleen. Se oli mielenkiintoinen ura, työttömyyttä ei ole ollut, haasteita riitti jokaiselle työpäivälle. Nuori nyt on Sinun valintasi aika. Toivon Sinulle hyvää ja mielenkiintoista elämää.

 

 

Jouko Kuismin, KTM, ins(AMK)


Takaisin uutisiin
wsd